fbpx

Puhkus Sibulateel – näidismarsruut

Esimese asjana tuleb maha hõigata, et Peipsi kanti külastades ühest ja ka isegi mitte kahest päevast ei piisa tegelikult 🙂 Põnevaid kohti ja tegevusi siin jagub ning ühepäevase reisi järel jääb hammas kindlasti verele. Vaadake kasvõi, mis Eveliis kirjutas.
Kiire manitsus number kaks: kui sa hakkad ütleme Tallinnast või Pärnust Peipsi äärde hommikul hästi vara tulema… juba kell kaheksa stardid ja no väike peatus Viljandis või Tartus või Rakveres, et kohvi juua, oleneb kust ja mis teid pidi liigud, siis sa jõuad kohale alles lõunaks ja juba oled pool päeva kaotanud. Seega tule juba eelmisel õhtul kohale!
Peipsimaa on hästi suur ala, Vasknarvast Värskani 175 kilomeetrit või kui lausa Saatseni välja siis pikemgi veel. Ja igal pool on tõesti põnevaid kohti külastada ja üritusi, millest osa võtta. Seepärast on antud postitus limiteeritud oluliselt pisemale kilometraažile, ainult 22 kilomeetrit Varnjast Kallasteni mööda imelist Sibulateed.

TALVINE SIBULATEE:

– karakatisafari Varnjas Mesi tare pererahvaga
Mesi tare kodumaja teeb tunniseid safarisõite kuni 6-liikmelisele seltskonnale või ka vastavalt erisoovidele. Iga sõit on natuke isemoodi, vastavalt sellele, mis mõtteid või krutskid pererahval endal pähe tuleb. Nad on teinud järvesafarisid koos jääpüügiga (jääaugu puurimine, kala püüdmise katsetamine), supiköögiga (suuremate seltskondade/firmade talvepäevade puhul jääle püstitatud toitlustustelgiga), talipiknikuga otse järvejääl (samovar ja ivantšai koos keedusuhkruga ja sibulapirukad, mmmm). On olnud safarisid keset järve jääaugu ja telksaunaga. On ööbitud telgiga järvel jne. Pole küsimus ka karakatiga Emajõe suursoosse sõita jõhvikaid otsima ja sööma.
2018-03-10 14.53.48
Firma talvepäevad Mesi tarega Peipsil
– tõukekelgumatk
Saab tellida Mesi tarest või Peipsimaa külastuskeskusest. Või kui matka ei soovi, saab ka lihtsalt tõukekelke rentida, et minna ise järvele või Emajõele või Emajõe suursoosse. Aga miks ka mitte hoopis küla vahele arhitektuuri imetlema?
2017 EV99 115
– retk Piirissaarele
Talvisel ajal saab nt päevase karakatireisi Piirissaarele hoopis võtta. See oleneb ka jääoludest, aga tasub uurida Mesi tarest.
– tutvu Mesi tare kodumajaga
Mesi tare teeb soovijaile eheda vanausuliste maja ekskursioone, tutvustab eluolu ja piirkonna tegemisi. Võimalik koos kohaliku teetseremooniaga. Parem on ette helistada. Nad ei pruugi alati kodus olla.
– JALUTA vanausuliste külade vahel.
Nii tihti näeb, kuidas autod sõidavad Varnja-Kasepää-Kolkja külade vahel, siis keeravad otsa ringi ja sõidavad ära. Aga see ei ole SEE. Jalutades märkab nii palju rohkem. Tunneta, kuidas aeg kulgeb teistmoodi. Märka arhitektuuri, mis on hoopis teistsugune kui nt Põhja-Eesti kalurikülades.
– külasta Varnja palvelat
Varnja vanausuliste palvela on kõige uhkema ikonostaasiga palvela Eestis. Täiesti hämmastavalt ilus ja eriline. Teist nii ilusat palvelat sa pole enne külastanudki. Mõnikord võib õnnestuda sisse piiluda, kui just on palvus lõppenud või mõni grupp seal sees oma tuuril, aga kindla peale minek on eelnevalt kokku leppida. Kontaktid siin.
– külasta ambulARTooriumi
Varnja lõppeb ja kohe jätkub tee järgmises vanausuliste külas Kasepääl. Selle keskmes asub ambulARTooriumi maja, mida veavad üheskoos mitmed Eesti tublid fotograafid, sh Annika Haas. Kuna nad tegutsevad mitmel rindel ja peamiselt Tallinnas ja Tartus, siis kohapeal ootel nad tavaliselt ei ole. Naabriproua Maša telefoninumber on ukse peal, kes võib maja näidata. Samuti saab ekskursiooni kokku leppida ka Mesi tare pererahva kaudu.
– külasta vanausuliste muuseumi Kolkjas
Varnjas on selle muuseumi filiaal, aga ma soovitame Kolkja muuseumit. Varnja muuseumi lahtiolekuaegadega on pidev segadus ja nende kontaktnumber ei pruugi vastata. Niiet Kolkja! Väga äge maja on, perenaine teeb põhjaliku tutvustusega tuuri.
Ja jalutuskäikude ajal märka KIIKSE. Muinasjutupuu, Helkur-õunapuu, Mänguasjade aed, Tassipuu, Kummiluiged, Suuskadest aed ja paljud teised hoovid. Nutikas on ka kombineerida, näiteks karakatisafari, mis lõppeb Kolkjas, et siis Varnjasse tagasi jalutada auto juurde.
elamukvartal
Järgmine peatus: Alatskivi
-külasta Alatskivi lossi ja matkarada.
Alatskivi loss on otse muinasjutust, kindlasti külastamist väärt. Seal on keldrikorrusel kohalik vahakujude muuseum, käsitöökamber ja palju muudki põnevat.
-külasta Magasiaita, mis on vahva suur kohaliku käsitöö pood.
– külasta Liivi muuseumi (3 km kaugusel Alatskivilt) ja uuri, mis värk selle Juhan Liiviga siis oli.
– vahepeal kosuta end Kivi Kõrtsis, mille särav perenaine Aigne on mõnusaks kujundanud, niiet terve puhkepausi aja vaatad aga ringi ja silm muudkui leiab põnevaid detaile.
– külasta Nina küla ja sealset Nina õigeusukirikut ning Nina majakat.
Lisaks on Nina külas vana Nina piirivalvekordon, millesse nüüd on ehitatud külalistemaja. Seikle Nina külas veel ringi, leiad ka Nina põhumajad ja kui talv on helde, siis on põhumajade juures tavaliselt järve ja tuule ühisloomingus rüsijäähunnikud imetlemiseks ja turnimiseks.
järgmine peatus: Kallaste
Seal suurt turismi ei ole, aga oma nime on linn saanud imeilusa liivakivipaljandi järgi. Kallaste poe juures asub ka piirkonna ainus sularahaautomaat, juhuks kui seda infot vajad.
Lõpetuseks,
– Turgi käsitöötalu
Nad talvel toimetavad samuti, kuigi põhirõhk on suvel. Aga uuri eelnevalt, kas ad on olemas ja perenaine Veinika tutvustab kangastelgedel kudumist. Nende kodu on juba ise nii hubane ja tore, et väärib peatust.
Ja eriti äge, kui sa juhtud piirkonda mõne ürituse ajal külastama, siis läheb juba pool päeva kindlalt ära, sest üritused on meil alati vahvad ja erilised. Nt Kallaste karakatitsa, Kolkja tõukekelguvõistlus, Sibulatee saunafEST jne

SIBULATEE KEVAD-SUVI-SÜGISEL:

Suvisel ajal on palju rohkemgi veel lisaks eelmistele kohtadele, mida külastada.
Alustuseks võid Mesi tarest Varnjas rntida kihvtid retrojalgrattad, et külade vahel seiklemine mõnusam oleks.
– Voronja Galerii Varnjas.
Sa võid mõelda, et ah, vaatan pool tundi ringi ja järgmisel hetkel on kell 3 tundi edasi läinud. Nii lihtsalt on, see on nii võlu(väega)v koht.
– Kostja sibulatalu Kolkjas
Kui oled jalutanud või Mesi tare retroratastega sõitnud küla vahel, imetlenud neid ägedaid sibulapeenraid, mis on nagu joonlauaga mõõdetud ja jõudnud Kolkjasse, siis Kostja juures saab sibulakasvatusest kuni sibulapirukateni kõike teada.
– Peipsimaa külastuskeskus
See on pealtnäha pisike maja ja sinna kulub järgmised mitu tundi. Neil on ägedad õpitoad, sigurimuuseum, kohaliku käsitöö pood, lastele põnev õueala ja palju muud.
Söögikohad on Alatskivil (kivi kõrts ja lossirestoran) ning Kolkjas kala-sibularestoran. Aga äkki tuled hoopis 15.septembril Sibulatee puhvetite päeval või 24-25.augustil Peipsi Toidu tänava ajal, siis on kõik kohad kohalikku sööki täis.
Igal pool ka erinevad aktiivse puhkamise võimalused: paadirent, paadimatkad, Mesi tares ka võimalik Peipsi kruiise teha, giidiga ekskursioonid jne. Ja kui juhtud mõnda huvitavasse kohta ööbima (näiteks Mesi taresse või meie saunapaati), siis tahad kindlasti ka seal mõnusalt õhtut veeta ega raatsigi üldse seiklema minna. Niiet varu parem mitu päeva endale puhkuseks 🙂

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga