fbpx

Mesi tare kodumaja on Peipsi Toit võrgustiku liige ning seeläbi toetame Peipsi Toidu manifesti ning seisame selle eest, et piirkonna ja pärandkultuuri toidud leiaksid tee eestlaste südamesse.

Mesi tare pererahvas jätkab Varnja vanausuliste küla traditsioone ning püüab kala, suitsutab, kuivatab nii nagu kombeks on. Korjame ravimtaimi ja teeme ivantšaid. Keedame suhkrut. Meie juures on müügil kohalikud toidusuveniirid, et saaksid killukese Peipsit endaga kaasa võtta.

Vobla purgis

Kevadine Peipsi on põnev sihtkoht. Pea igas hoovis on seinal omad noodiread – iga vähegi liikuv peremees käib särjepüügil, soolab, peseb ja riputab seinale kalad kuivama. Nii ka Mesi tare peremees. Meie parajalt soolatud, eriti värske ja mahlane justkui otse kevadiselt nöörilt võetud kuivatatud särjed ehk voblad on pandud purki, et see värskus ja mahlakus säiliks.

Keedusuhkur

Vanausuliste teejoomise kultuur ulatub aastakümnete taha. Kui ivantšai tee põlu alla sattus ja selle tegemise traditsioon unustustehõlma mõneks ajaks jäi, pidid vanausulised leppima Indiast tuleva mõrukibeda musta teega, mis ei mekkinud nii heasti kui vana hea ivantšai. Et seda paremini juua kannataks, hakkasid perenaise keedusuhkrut keetma. Kes piimast, kes koorest, kes võiga pooleks. Igal perenaisel on oma retsept ja oma nõks. Üks mis kindel, keetmisega ei saa mitte kiirustada ja mõnikord võib keeta kuni 4 tundi jutti. Perenaine paneb keedusuhkru sisse oma väe ja südamesoojuse, seega seda tee kõrvaseks põske pista kummardus perenaisele ning külastatavale majale

Ivantšai

Põdrakanepist fermenteeritud tee ja serveerituna samovarist on parim maitseelamus Peipsi ääres. Ivantšaist pole kuulda olnud pikki aastakümneid, kuid nüüd teeb ta võimast comebacki. Juba mitmed suuremad ettevõtted pakuvad kaubanduses oma valikus ivantaid, kuid kõige-kõige ehtsamat maitsvat teed saad otse Peipsi kaldalt. Lisaks Mesi tare kodumajale leiad praegu ivantšaid Lohusuu Logovesti naiste juurest, Alatskivilt Mõisamaitsed OÜ perenaise Külli varasalvest ning Maitseelamuse Koja pop-up restoranidest. Ivantšai täidab kõhtu ja paitab meeli, ravib ja leevendab 99 erinevat haigust ning on ideaalne toidusuveniir.

 

Peipsi teesegud. Piparmünt, meliss, angervaks, pärnaõied

Peipsimaa on Eestimaa sahver ja siin leidub palju head nii järves, põldudel, metsades kui kraavipervedel. Kõik head puhtad maitsed, tervistavad teed pikkadeks talveõhtuteks. Kokku kogutud, kuivatatud ja pakki pandud Mesi tare perenaise poolt.

Kohalikud hoidised

Mesi tare hoovilt väikese jalutuskäigu (või paadisõidu) kauguselt algab Emajõe suursoo, mis annab ohtralt häid marju ja vitamiine purki panemiseks. Samuti on Peipsimaa peenrad -põõsad -puud täis sedasama. Mesi tare perenaine ongi kõik purki pannud ja nii võib kaasa osta maitsvaid hapukurke, erinevaid moose, maitsvaid siirupeid angervaksast, rabarberist või pihlakatest. Küsi Mesi tarest lähemalt!