fbpx

#5 Mesi tare indiaanisaun ehk tutvustame seekordsel SaunafESTil osalevaid saunasid

Kui Mesi tare pererahvas esimest korda SaunafESTiks valmistus, oli rivis mitmed enda saunad ja kutsele osalemiseks andnud nõusoleku ka mõned koostööpartnerid ja naabridki. Sellegipoolest tuli peremees mõttele, et ah, meisterdaks ühe moodsa versiooni indiaanisaunast ka. Mõeldud-tehtud ja kiirelt oli püsti pandud karkass, millele hiljem kate peale tõmmata. Egas midagi, asuti kivisid kütma.

Ja nii ongi nüüd meil külalisi ootamas ka moodne versioon indiaanisaunast.

Ajaloolisest vaatenurgast on indiaanisauna puhul tegemist hingelise ja ihulise puhastustseremoonia läbiviimise paigaga. Indiaani kultuuris “saun-kirik”.

Indiaanisaun ehk higistamistelk  on mõnede pärimuste järgi indiaanirahvaste kõige vanem tseremoonia, mida kasutas enamus hõimusid. Toimub väikeses kuplikujulises telgis. Selle mõnede pärimuste järgi indiaanirahvaste kõige esimese tseremoonia juures on ühendatud saun ja kirik. Istutakse külg-külje kõrval ringis ümber keskele asetseva lõkkel kuumaks aetud kivide.

Higistamistelk aitab vabastada kogunenud pinged, jätkata elu puhtama ja kergema tundega. Traditsiooniliselt on indiaanisaunas toimunud nii öelda endassevaatamine. Indiaanisaun on kui sümboolne maaema kõht, kust lõpuks uuestisündinuna välja tullakse. Selleks aga, et uuesti sündida ja olla parem, kui enne, arutatakse  kuumade kivide paistel, seda mida on valesti tehtud, kas tehtut saab parandada? Kas on inimest keda saaks aidata, kui mitte füüsiliselt, siis mõttejõuga?

Meil ei pea ümber kuumade kivide nii sügavaid mõtteid arutama, Võib ka niisama saunajuttu puhuda.