fbpx

Lugu ivantšaist

Kui 2017 aastal Peipsi maitsete aasta ja riiklik tähelepanu piirkonna toidule lahti läks, hakkas ka meie mõte rohkem veerema selles suunas, kuidas rohkem ja mida parimat kohalikku meie külastajatele pakkuda ja tutvustada.

Mesi tare perenaisena on meil au sees just vanausulistele omased road ja kombed, aga ka Peipsi temaatika üleüldiselt. Enne Mesi taret ja Peipsi toidu aastat ei olnud me suurt tähelepanu pööranud näiteks põdrakanepile. Või siis üleüldse mingisugust tähelepanu. Ma isegi ei teadnud, milline see taim välja näeb. Kui aga põdrakanep ja sellest valmistatav imeline ivantšai hakkas üha rohkem vestlustesse pressima, tuli end kurssi viia.

Selgus, et põdrakanep on kõikjal meie ümber. KÕIKJAL!

2017 juulis võtsime proovida ivantšaid teha. Arglikud katsetused kahe ämbritäie lehtede ja õitega, ropult käsitööd, siis fermenteerimine ja lõpuks pikk ootamine, kuni ahjus kuivab. Valmis sai tõesti väga kosutav, kõhtu täitev ja maitsemeeli paitav tee, mis otseloomulikult, joodi meilt kiiresti käest ära.

Ootasin 2018 aasta suve erilise ootusärevuse ja innuga. Hoian teepervedel silma peal juba mitu kuud ja rõõmustasin, kui nägin põdrakanepi taimi sirgumas ja rohelusse mattumas. Päikest on tänavu antud rohkelt, mistõttu juba nüüd on esimesed õied valla päikselises metsatukas! Milline tohutu rõõmusõnum.

Seega kiirustasin koju pange järele, et minna lehti noppima. Tähtis on õiget korjeaega mitte maha magada. Parima tee saab värskete õitega taimedest.

Kodus läks lahti suuremat sorti mudimine ja muljumine, et  taimemahlad valla päästa. Käed on nagu Shrekil, aga tean, millise preemia ma loetud päevade pärast juba saan. Olen küll virk perenaine, kuid kui töömaht on suur, rändab mõte otsima lahendusi töö kergendamiseks. Jalad toetasid mõttekäiku ja viisid mind maja pööningule. Sealt ma väärt abimehe omale leidsingi!

Tunnid möödusid ja töö saigi tehtud. Peagi suunduvad teelehed ahju!

Ivantšaid saab proovida Peipsiveere teekultuuri õpitubades Mesi tare kodumajas (ette tellimisega), üritustel, kus osaleme (jälgi uudisvoogu Facebookis) või osta meie käest, et ise kodus teed keeta.

Keedusuhkrutükk põske ja mmmmm…

ivantšai lugu

0 Comments

  1. H

    Vauhh, ma mõtlesi kogu aeg, et teed saab õitest…… Aga hoopis lehti peab mudima ja töötlema. Jälle targem! H Saaremaalt

  2. Katariin

    Kui meie seltskond eelmisel suvel Mesitares ööbis, tegime ka põdrakanepi teed, tõsi värskete taimedega. Ja see oli niiiii hea 🙂

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga