fbpx

#3 Mesi tare suitsusaun ehk tutvustame seekordsel SaunafESTil osalevaid saunasid

Suitsusaun on saun, millel pole korstent. Saunaruumis on suur kerisega ahi, mida köetakse mitu-mitu tundi. Sauna kütmisel tuleb suits saunaruumi ja soojendab sauna lisaks kerisekuumusele. Kui saun on köetud, lastakse viimane suits välja, tuulutatakse ruum ja saunalised võivad tulla.

Mitte väga ammusel ajal olid kõik Eestimaa saunad suitsusaunad. Korstnaga saunu hakati ehitama sadakond aastat tagasi ning tänapäevaks on enamus saunadest “puhtad” saunad. Kasutusel olevad suitsusaunad on suuremas osas Eestist juba haruldased. Traditsioonilisi suitsusaunu on enam alles ja kasutusel Kagu-Eestis, kõige rohkem võrokestel ja setodel. Peipsiääre suitsusaunad on ehitatud enne 1940ndaid aastaid.

Igal suitsusaunal on oma iseloom, mida teab ja tunneb sauna peremees.

Mesi tare suitsusaun on mõnedsajad meetrid tarest eemal pererahva hoovil. Seega lisandub saunakogemusele ka külaelu uudistamise võlu.