fbpx

#4 Mesi tare kümblustünn ehk tutvustame seekordsel SaunafESTil osalevaid saunasid

Kümblustünnide (mitte segi ajada tünnisaunaga!) kodumaa on Jaapan, kus kümblemine on olnud sajanditepikkune traditsioon. Legendi järgi said jaapanlased idee ahvidelt, kes talvel kuumaveeallikas sulistasid.

Kuigi eestlased on ju ammuilma saunarahvas ja soojas vees sulistada meeldib ka, siis on isegi küsitav, miks eestlastel see kümblustünni idee nii kaua aega võttis 🙂

Eestimaal asusid kümblustünnid populaarsust koguma 2000. aastate algusest. Nende eripäraks sai asjaolu, et kümmelda saab isegi talvekülmas.

Mesi tarele iseloomulikult ei ole meil poest ostetud tünn. Üksnes plastsisu, mis on teiste tünniomanike kogemusi kogudes ja kuulates vastupidavam, sai ostetud kasutatult. Ümbris on aga jällegi tare pererahva enda tehtud ja ikka taaskasutusmaterjalidest. Et oleks ehe ja vältimaks asjatut tarbimist. Nii sai ehituse tarbeks metsast langetatud palke, need saetud soovitud mõõtudesse prusside ja laudade jaoks ning kõik ülejäägid ehk pinnud kokku kogutud. Kevadel asus Mesi tare perenaine neid pindusid koorima ja suve lõpuks sai peremees neist valmis meisterdatud kümblustünni.

Meie kümblustünni mahub korraga ca 10 inimest. Tulge ja nautige!