fbpx

Sibulatee numbrites

Meie Mesi tare kodumaja tegutsemispiirkond on armas Sibulatee Peipsi järve kaldal. Sibulatee piirkond on ühtlasi peale 2017. aasta haldusreformi võrdsustatud Peipsiääre valla territooriumiga.

Peipsiääre vald, pindalaga 652 km², asub Tartu maakonnas. Vald moodustati 2017. aastal Alatskivi valla, Kallaste linna, Pala valla, varasema Peipsiääre valla ja Vara valla ühinemisel. Peipsiääre vallakeskus asub Alatskivi alevikus. Vallas on üks linn (Kallaste), neli alevikku Alatskivi, Kolkja, Kasepää, Varnja ja 84 küla. 

Sibulatee on ÜKS piirkond, KAKS rahvust, KOLM kultuuri.

Piirkonnaga samanimeline võrgustik (MTÜ Sibulatee) , mis koondab kohalikke ettevõtjaid (33 liiget), on turismi valdkonnas tegutsenud  ja piirkonda arendanud 12 aastat ning on praeguses seisus kasvufaasis – meie piirkonna tooted (vaatamisväärsused, restoranid, majutusasutused jmt) on külaliste poolt omaks võetud, ettevõtjad tegelevad võidu tootearendusega, et saavutada külaliste heakskiitu. Külastajad ilmutavad lojaalsust kaubamärkidele (piirkonna üritused, sh Sibulatee puhvetite päev, Kallaste Karakatitsa, Sibulatee SaunafEST, Voronja galerii suvehooaeg jt), tehes piirkonda korduvkülastusi.

Sibulateel on 27 majutusasutust kokku  334 voodikohaga. Kämpingmajade voodikohti on lisaks 119. Karavanidele on piirkonnas 90 ametlikku kohta, samapalju telkimiskohti maaturismiettevõtete hoovides. Kokku saab suvehooajal Sibulatee piirkonnas voodites ööbida 453 inimest. Tartumaal kokku 3375 voodikohta oktoober 2021 seisuga (Statistikaameti andmed), mis teeb Sibulatee voodikohtade osakaaluks Tartumaal 13,4%.

Sibulatee näol on tegemist killustatud majutusteenuse turuga, kus on 100% ettevõtjatest on mõne töötajaga pereettevõtted. Statistikaameti andmetel oli 2020.a Eestis tervikuna majutusettevõttetest 85,4% mikroettevõtted vähem kui 10 töötajaga, 13,1% väikeettevõtted, 1,3% keskmised ettevõtted ja 0,2% suurettevõtted enam kui 250 töötajaga.

Sibulatee majutusettevõtete näol on tegemist võimekusega majutada korraga 10-25 inimest, sh keskmiselt on Sibulatee piirkonna majutusettevõttes 16,7 voodikohtaKeskmine voodikoha maksumus Tartumaal on 43€ (Statistikaamet, okt 2021), Sibulatee majutusettevõtetes 29€.

Keskmine kämpingmaja voodikoha maksumus inimese kohta on Sibulatee piirkonnas 23€, keskmine karavanplatsi maksumus 16€ ja telkimiskoha maksumus 9,50€.

Sibulateel on 10 toitlustusasutust ja 14 kultuuriasutust (muuseumid, näitused, galeriid, külastuskeskused).

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga