fbpx

Teest ja tee joomisest Venemaal

1638. aastal tõi Vene saadik Starikov Mongoolia khaanilt Moskvasse Mihhail Fjodorovitšile (Peeter I vanaisa) 4 puuda (64 kg) teed kingituseks. Alguses kirbe ja kibedana tundunud jook ei meeldinud tsaarile ja bojaaridele. Samas aga pandi tähele, et ta hoiab ära une pikkade jumalateenistuste ja väsitavate bojaaride duuma koosolekute ajal. Teed joodi algselt ilma suhkruta. Kuid hiljem, teejoomise kombe juurdudes juba rikkalike lisanditega. Kui kogu teetagavara oli joodud ja tema maitse hakkas Moskva õukonnas ununema, siis pöörduti jälle diplomaatide poole. Saadik tõi teed seekord Hiinast. 1679. aastal tehti Hiinaga leping, et tarnida Venemaale seda „kuivatatud Hiina rohtu”.

Pikka aega toodi teed Venemaale mööda vanu karavaniteid läbi Mongoolia steppide. See garanteeris tee kvaliteedi, sest õhuniiskus oli pikal teel stabiilselt madal.

Venemaale tuli tee Põhja-Hiinast ja sai Põhja-Pekingi häälduse järgi nimeks „tšai”, aga Euroopasse tuli tee Lõuna-Hiinast ja sai nimeks Fujiani piirkonna häälduse järgi „tee”.

Venemaal juurdus uus jook raskelt: vene inimesed suhtusid teesse valvsalt nagu kõigesse võõrapärasesse. Ja lisaks kõigele tuli ta Venemaale idast, kust on tulnud vaid hädad (polovetside (türgi rändrahvad) ja Mongoli-tatarlaste rüüsteretked). Tee oli pikka aega aristokraatlik jook, sest lisaks väga kõrgele tee hinnale vajas ta ka „lisavarustust” – samovar, tassid, alustassid, lusikad … Ka vee keemaajamine söega samovaris oli aeganõudev.

Alles 18. saj alguses tuli tee vene igapäevaellu ja sai rahvuslikuks joogiks. Teejoomisest ei saanud ainult janu kustutamise viis, vaid omamoodi ühiskondliku lävimise vorm. Teed juues arutati perekondlike asju, sõlmiti tehinguid, abielusid. Ilma tassi teeta ei kulgenud ükski tõsise teema arutelu. Teejoomise juures on tähtsaim omavaheline suhtlemine.

Samovar oli olemas juba enne teejoomise tava kinnistumist 18. sajandil. Samovaris valmistati varem kuuma meejooki sbiitenit, hiljem kuuma vett tee jaoks. Samovari koht oli laua keskel. Tee serveerimine sidruniga on väljaspool Venemaad tuntud kui „tee venepäraselt”. Kombeks on ka kuuma teed jahutada ja juua alustassilt.

Foto: internetist

Kuuma ivantšaid otse samovarist saab ka Mesi tares juua. Perenaise hobimaja Samovarimaja ootab teid tassikesele teele! Lisainfo info@mesitare.ee

Foto: Ahto Sooaru

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga